Luban Avuçiçi Rende İncelemesi

05-03-2021 09:15
Luban Avuçiçi Rende İncelemesi

Bugün 2 tip Luban avuç rende incelemesi yapacağız. Bunlardan büyük olanına, sürekli olarak çalışma önlüğünün cebinde taşındığı için "apron plane” deniyor. Mekanik özellikler olarak her iki rende de birbirlerinin aynısı. Küçük olanı inanılmaz şirinlikte. Dekor olsun diye alınabilecek bir arzu objesi. Süs eşyası gibi dursa da çok iyi iş çıkartıyor.

Bu yazı ATÖLYE FEHMİ sayfasından alınmıştır. Daha fazla içerik ve atölyeler için ATÖLYE FEHMİ nin blog sayfasına göz atabilirsiniz.

Her iki rende de 12° yatak açısına sahip. 12° standart üretim el rendelerindeki en düşük değer. Her iki rendede de bıçak ağız açısı yukarı bakıyor, bu yüzden bu rendelere bevel-up-plane deniyor. Bu tip rendelerde talaş kırıcı görevini bıçak ağzının 25°’lik açılı yüzeyi yapıyor. Bevel up plane’ler genellikle ağacın sokrasında çalışmak için kullanıldığından zaten sokrada talaş kırıcıya ihtiyaç olmuyor. Ancak yüzeyde çalışma performansları da göz dolduruyor.


Bıçak:

Bütün Luban rendeler gibi bu iki rende de T10 çeliğinden yapılma 3mm kalınlığında bıçak kullanıyor. Standart rendelerde sıklıkla kullanılan 1095 çeliğine göre C miktarı biraz daha fazla. 59-63 Rockwell arasında bir sertliğe sahip. Zaten bıçakları bileylerken de bunu farkettirdi. Keskin ağzını uzun süre koruyabiliyor ancak el ile bileylemek biraz vakit alıyor. Standart olarak 25° Ağız açısı ile geliyor.

Büyük olan rende 32mm, küçük olanı ise 22mm bıçak genişliğine sahip. Bıçak kalınlığının 3mm olması sayesinde, 25° bıçak ağız açısı için ~7mm bir bıçak yüzeyiniz var. Dolayısıyla bıçağı rahatlıkla biley taşı üzerinde düzgün tutabiliyorsunuz. Bu boy rendelerde bıçak boyunun honlama kılavuzu için kısa kaldığını belirtmek isterim. Bileyleme işi tamamen elde yapılıyor.

Gövde:

Her iki rende de dökme bronzdan üretilmiş. Rendelerin yan duvarları düz değil, dolayısıyla shooting board ile kullanmayı düşünmeyin. Zaten shooting board için ağır bir rende daha uygun ( Luban #62’yi de birgün test ederim umarım).


Her iki rende de "tabut kenar” tabir edilen ortası şişkin uçlarda incelen bir yapıya sahip. Bu hali ile tek el ile şekerek kullanımı daha rahat.

Apron plane denilen büyük rende 137mm X 35mm (ortada 40mm) ölçülerinde ve 470gr ağırlığında.

Küçük olan (ben dilaltı diyorum) rende ise 87mm X 32mm ölçülere ve 235gr ağırlığa sahip.

Kullanım:

Her iki rende de mekanik özellikler olarak (bıçak eğim açısı) aynı olsa da ben küçük olanını daha kullanışlı buldum. Özellikle rötuş işleri , geçme birleştirmelerdeki sokra düzeltme işlemleri vs. için. Büyük olan Apron Plane için görüşüm, bu ebatta bir rende alınacaksa, Luban’ın ağız açıklığı da ayarlanabilen rendesinin tercih edilmesi. Bu sayede ağız yeterince kısılıp bıçak yeterince geriye çekilerek yeri geldiğinde liflere zıt yönde rendeleme yapmak da mümkün olabilir.

Her ikisinde de bıçak derinlik ayarını hassas bir şekilde yapabiliyorsunuz. Ancak bıçağın hizasını, kabza altındaki bronz vidayı tam sıkmadan önce yapmanız gerekiyor. Bronz vidayı da çok fazla sıkmayın, zaten pivot noktası mesafesi yüzünden yaklaşık 2 kat bir güç artımıyla basınç uyguluyor. Bıçağın derinlik ayar vidasını rahat döndürebileceğiniz sıkılıkta gövde vidasını sıkıştırmanız yeterli.

Görüşmek üzere,

Bu yazı ATÖLYE FEHMİ sayfasından alınmıştır. Daha fazla içerik ve atölyeler için ATÖLYE FEHMİ nin blog sayfasına göz atabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.